Slovenien i maj

Det är alltid lika trevligt att besöka Slovenien i maj månad. Precis som hemma i Sverige kommer insektskläckningarna igång på allvar vilket även får de stora fiskarna att titta uppåt.

Vi startade vår vecka i Soca området och välkomnades av perfekt vattenstånd och varmt och soligt väder. 

Sedan Tolmin klubben infört rent Catch & Release fiske på vissa sträckor märker man en markant ökning av stor fisk i Soca. Där man tidigare såg och fångade fisk på dryga kilot kan man numera räkna med fisk på mellan 1,5 -3,0 kg. Som jag märkte gäller det att anpassa utrustningen (kroken) efter detta. Vid tre tillfällen fick jag rätat kroken av fisk som jag drillat i den hårda strömmen. För de av er som använder TMC 212Y, byt ut den mot TMC 212TR eller till Ahrex motsvarighet, i alla fall om ni kastar på de större fiskarna.

Vi fiskade med allt från F-Flies till baetis imitationer i storlek 14-18. En del av fiskarna fångades på bäcksländor ( torrt) bundna på streamer krok i storlek 6 eller ännu större. Till största delen fiskade vi med torrfluga, endast några fiskar togs på nymf.

I slutet av veckan fiskade vi i en slättlandsåarna, en fin springcreek med kristallklart vatten och mycket stora brunöringar. De kläckningar vi fick uppleva här var på en nivå svår att beskriva.
Den lokala riverkeepern berättade för mig att bönderna förritiden gick ner till ån med en hemmabyggd insektshåv och en skottkärra. De fyllde skottkärran med insekter de silat från vattenytan och matade grisarna med dem....

När det kläcker miljoner och åter miljoner stora dagsländor kanske man tror att fisket är lätt... Tyvärr är det inte så. Fastän vi hade flera riktigt stora öringar som simultant vakade med få decimeters mellanrum var det otroligt svårt att få dem att ta flugan. Det fanns för mycket mat att välja på helt enkelt.
Istället handlade det om att försöka fiska med en fluga som på något sätt ( men ej för mycket) avvek från den sländan som kläckte.